lördag 23 oktober 2010

Att föda ett barn


Att föda ett barn är Kristina Sandbergs tredje roman, men är den första boken av henne som jag läser. Kristina Sandberg är uppväxt i Sundsvall och romanen utspelas i Östersundstrakten samt Örnsköldsvik under 1930-talet.

Maj "råkar" bli med barn och är osäker på vem som är pappan till barnet, men väljer att gifta sig med en av de troliga. Romanen utspelas under ett år då Maj blir gravid och den första tiden med babyn.

Tidsandan är (såvitt jag kan bedöma) väldigt realistisk och inget är förskönat runt vardagslivet. För det är Majs vardag som man får följa, med osäkerhet, ungdom, släktingar hon inte känner, alkoholism och vardagsgöromål.

Ett tag när jag läste boken tyckte jag inte alls om den. Jag var till och med ganska irriterad på Maj, hennes sätt att vara. Att hon bara låter saker hända. Jag har funderat på om det beror på ungdomlig osäkerhet, tidens anda eller både ock. Efteråt har jag tänkt mycket på boken och inser att den har många kvaliteér. Kristina Sandberg har gjort ett mycket bra arbete även om inte jag är så förtjust i Majs personlighet. Jag hade nog önskat mig lite mer glädje och lycka i boken!! Fast syftet med boken är inte att vara en feelgood-roman utan mer en skildring av en tidsepok.

Kristina har tänkt sig en triologi och den här boken är den första om Maj. Jag får nog lov att läsa nästa också för att se hur det går för henne, men jag hoppas verkligen att hon rycker upp sig.

Betyg:4

3 kommentarer:

Boktokig Eva Boström sa...

Det är ett bra mål att läsa minst en engelsk bok per år för att hålla engelskan vid liv. det tar jag till mig!

Känner igen titeln Att föda ett barn, men kommer inte ihåg vilket sammanhang jag hört den i.

Anonym sa...

Hej Boklusen!

Jag är din hemliga bokvän! Ser fram emot dina svar på En bok om dagens frågor så jag kan lista ut vad jag ska prassla ihop för paket åt dig! :)

Ha en fin söndag!

Boklusen sa...

Boktokig: Jag kommer heller inte ihåg var jag läste om boken först, men jag blev sugen att läsa den och beställde den på biblioteket.

Anonym: Vad spännande!! Det här ska bli roligt.