tisdag 16 september 2014

Betyg - så svårt

Det här med att betygsätta böcker är hopplöst svårt. Varför gör jag det egentligen?
- För att jag själv lätt ska kunna hitta tillbaka till mina favoriter bland etiketterna.
- För att jag gillar när andra bokbloggar betygsätter böcker. Om man letar efter något som är riktigt bra kan man bara leta i betygsetiketterna i stället för att läsa igenom inlägg efter inlägg i en blogg.

Men det är omöjligt svårt. Vad innebär betyg 5 egentligen? Jo, för mig innebär det att  boken är suveränt bra. Så bra att jag kan läsa om den i framtiden och att den är en slags klassiker för mig personligen.

Alltså betyder det att mina böcker som får betyget fyra kan vara jättebra och de kan också bara vara strax över medel i min smak. Betyget tre som är ett medelbetyg är också ganska bra, en helt okej bok helt enkelt.

Hur tänker ni kring betygsättning och böcker?

7 kommentarer:

Monika sa...

Oftast har jag inga som helst problem med att sätta ett betyg på en bok. Jag jämför inte böcker med varandra utan sätter ett betyg efter känslan jag hade när jag läste. En bok som får en femma är perfekt precis som den är, en trea betyder att boken är OK, men inget jag skulle rekommendera.

Madde sa...

En femma för mig är en bok som har allt! En fyra är en jättebra bok men kanske något som fattades, en trea är helt okej men kanske inget man minns.. Men håller med att i bland är det svårt!

Annika sa...

Jag har samma system som dig och jag tycker att det fungerar utmärkt!

klok som en bok sa...

Jag gillar betyg av samma anledning som dig, och tycker det är lika svårt:) Ger extremt sällan femmor som på något sätt är perfekta. En fyra hos mig är en väldigt bra bok men även en trea är bra. Får ofta höra av en anhörig som läser bloggen, och som brukar läsa samma böcker, att jag är sträng med betygen. Är väl rädd att det ska bli lite inflation om jag börjar sätta femmor hej vilt:)

Boklusen sa...

Ja, att en femma betyder att boken är perfekt som den är, är nog en god tanke. Jag har liksom fått för mig att den behöver vara så otroligt perfekt. Men alla genrer borde ju kunna få en 5:a.

Boklusen sa...

En bok som har allt! Ja, det är nog ett bra kriterium. Men svårt att uppnå. Men det ska väl inte gå inflation i femmor heller;)!

Boklusen sa...

Så tänker jag med! Man kanske ska börja bli lite mer generös...