fredag 28 juni 2013

Utvandrarna

 
Sådärja, med lite trix och fix fick jag till en bild. Jag vill ju gärna ha bilder på böckerna i bloggen!!
 
Nå, vad ska man säga om boken Utvandrarna skriven av Vilhelm Moberg, som inte sagts? Det finns nog inte. Året när boken gavs ut första gången var 1949. 64 år sedan! Idag kommer den i nytryck och säljs för fullt igen. Det är fascinerande!
 
Någon frågade mig om språket var gammalmodigt och svårläst och det kan jag inte tycka. Ibland kan det vara talspråk som är dialektalt, men i övrigt flyter texten på hur fint som helst.
 
Jag tycker att boken var intressant och helt klart läsvärd. Jag kommer att läsa de andra tre böckerna i serien också framöver, men jag varvar med lite annat emellan. Jag tycker om att läsa hur de levde som bönder i Ljuder socken och hur de planerar resan till Amerika. Ett land som de hört så lite om, men ändå vill de utsätta sig för alla okända saker och ger sig iväg. Båtresan är också intressant! Så eländigt det var och hur de stod ut. Människor kan utstå mycket när hoppet finns om ett bättre liv!
 
Ja, jag läste Utvandrarna sent i mitt litterära liv (är ju drygt 40;), men lika glad är jag för det. Är ni ett undantag (som jag) som inte läst boken så gör det! En bok att minnas och bära med sig.


4 kommentarer:

Sincerely Johanna sa...

Bättre sent än aldrig :-)

Caroline - Bland Böcker sa...

Jag läste "Utvandrarna" för många år sedan, och nu är jag sugen på att läsa om den. Jag vill minnas att den var himla bra!

Boklusen sa...

Eller hur! En del böcker tåls att vänta på, de är oberoende av tid.

Boklusen sa...

Jag önskar jag hade mer tid att läsa om böcker som jag minns som bra. Tyvärr blir det sällan eller aldrig av för mig.