måndag 2 april 2012

Det här med e-böcker

Det här med e-böcker är knepigt. Igår tänkte jag ladda ner en e-bok från biblioteket, men fick ett meddelande där det stod att jag inte fick låna och bad mig ta kontakt med mitt bibliotek. Idag har jag varit dit och pratat med dem. Det visade sig att:
- Värmlands bibliotek har en begränsad kvot e-böcker att låna ut varje kvartal. Den kvoten var uppfylld för några veckor sedan.
- Värmlands bibliotek får betala 20 kr/nedladdad e-bok.

Detta känns ju inte klokt! I en tid då antalet e-böcker som kommer att läsas blir fler och fler. Hur funkar det på era bibliotek? Kanske borde varje låntagare få ett begränsat antal böcker/månad? Jag kan tänka mig att en del människor lånar hur många som helst utan att tänka sig för. Eller att det bara finns ett antal böcker av varje titel som biblioteken kan ha utlånade samtidigt? Avgiften för biblioteken är hisnande!!

4 kommentarer:

Monika sa...

Här är det så att varje låntagare får låna max två e-böcker varje månad. Dessutom finns ett maxtak för alla lån varje månad. Om det passeras får ingen låna något.

Det hände mig i november. Inte så kul.

Jag har ingen aning om hur detta skulle kunna lösas. Tjugo kronor per e-bok känns inte rimligt. Det betyder ju att varje e-bok betalas många gånger om.

blogg_bohemen sa...

Jag har aldrig lånat en e-bok så jag vet inte om det finns någon begränsning på mitt bibliotek, däremot har jag följt debatten lite och som jag förstår det är det lika för alla bibliotek. 20 kr per utlånad e-bok är verkligen orimligt. Zlatanboken t ex måste ha dragit in många kronor till de som har hand om e-bokshanteringen samtidigt som det kostat biblioteken stora summor som kunde ha lagts på annat. Borde det inte kunna lösas med någon form av årskostnad istället? En annan fråga är förstås om alla typer av böcker måste vara gratis på biblioteken.

Boklusen sa...

Vi får hoppas att de löser det här på något smidigt sätt utan att biblioteken utarmas på resurser!

Det skulle kunna hända dig - en e-bok av Jack A sa...

Kom in lite sent i diskussionen. Ville bara säga att frågan till och med är uppe på regeringsnivå:

http://www.gp.se/kulturnoje/1.882871--biblioteken-maste-ga-samman-