onsdag 24 september 2014

Det krävs tusen vackra ord

Visst är omslaget vackert! Jag tycker att det är fina färger och effektfullt med regnet. Jag brukar inte tänka så mycket på omslag, men det här var utöver det vanliga.

Det krävs tusen vackra ord, skriven av Rose Marie Bouw, handlar om tjocka Ulrika. Ulrika som en morgon väger sig och ser att vågen står på 143 kilo. Kilon som hon ätit sig upp genom att tröstäta. Oftast ensam hemma med tre små pojkar och någon tid över för henne själv fanns inte. Ulrika vill bara dö och går ut genom dörren en morgon för att lämna sitt liv bakom sig.

Att vara så tjock upplevs ofta som skamligt. Och oerhört jobbigt. Man "ser" vad människor tycker om en, att man är lat, inte borde äta mer, osv. Rose Marie Bouw beskriver Ulrika och hennes liv så väl, att det känns som att man finns där, i berättelsen, och känner det Ulrika känner.

Titeln på boken är slående och passar verkligen bra in i berättelsen. Och sant är det. Ju tyngre bagage du har med dig i ryggsäcken, ju mer krävs det innan du kan börja plocka ur stenarna i ryggsäcken och det blir lättare.

Inga kommentarer: