måndag 18 november 2013

Morberg firar jul

Trots att Per Morberg inte tycker om julen har han gjort en julkokbok. Boken är fylld med fina bilder och recept som säkerligen är mycket goda. Ganska traditionellt julfirande, men det är väl så de flesta önskar.

Så här skriver Per i introt i boken:
Min längtan efter julen är obefintlig. Det första som infinner sig när vintermörkret lägger sig är en önskan att fly bort. Hur ska jag komma undan? Kan jag fly obemärkt? Kan jag gömma mig och vara osynlig? Svettig och med hjärtklappning känner jag hur första advent och de andra helgerna närmar sig. Alla kalas, alla paket, alla konflikter. Besvikelsen över att inte få det man önskar sig. Mättnaden.
Motvilligt sätter jag igång. Blandar glögg, bakar saffransbullar, gravar lax. Huset är snart ett inferno av kastruller, pynt och omslagspapper. Men då händer det igen - den där speciella julkänslan infinner sig. Hur är det möjligt? Är det dofterna, smakerna, minnena? Är det snöfallet, de levande ljusen eller bara ren och skär utmattning? Julen är en pärs - och alldeles, alldeles underbar.


Jag tror att Per Morberg lagar underbar mat och skulle gärna bli hembjuden på middag till hans vackra hem.

Inga kommentarer: