måndag 21 december 2020

Genom märg och ben

Genom märg och ben (inbunden)

Nu när jag ska skriva lite om Genom märg och ben av Jacqueline Woodson så känns det väldigt svårt. Å ena sidan var det en gripande berättelse. Å andra sidan tyckte jag att den var rörig. Hade svårt att veta vem som var "jag" i varje kapitel då det varierade på ett otydligt sätt. 

Text från Bokus:
På sin sextonårsdag skrider Melody ner för trapporna i sina morföräldrars hus i Brooklyn. Till tonerna av Prince och iklädd en skräddarsydd klänning ser hon ut över människorna som älskar henne. Mormor Sabe och morfar Sammy PoBoy, hennes stolta pappa Aubrey och sammanbitna mamma Iris. Melodys existens har fört samman två svarta familjer från olika samhällsklasser. Att Iris tonårsgraviditet var en katastrof har man lagt bakom sig.

Egentligen så tror jag att det här är en bok som skulle växa av att samtalas kring. Frågetecken skulle rätas ut och man skulle ha intressanta diskussioner kring ras och klass, samt en del moraliska dilemman. Så om ni ska läsa den, ta den i er bokklubb! Jag vet att Johanna Lundin har med den i en av hennes bokklubbar till våren, så henne kan man leta upp på Instagram och anmäla sig till bokcirkeln.

Inga kommentarer: