torsdag 16 augusti 2018

Topp 2018 - Juni

Alltid din dotter - Caroline Säfstrand
Mitt hjärtas oro - Malou von Sivers

tisdag 14 augusti 2018

Late Bloomer


Under sommaren har det släppts ett antal svenska noveller på Bonnier Bookery och en av dem är Late Bloomer av Emma Hamberg.

Ullas man har dött och själv har Ulla heller ingen lust att leva vidare, utan har en strategi för att dö inom ett år. För att underhålla sig lite under tiden beställer hon en stor kikare för att titta på fåglar. Då får hon syn på spännande saker i lägenheten i huset mitt emot.

Late Bloomer är en kort småtrevlig berättelse, men ärligt talat så kunde jag lika gärna varit utan den. Tyvärr...

lördag 11 augusti 2018

Nu så!


Nu har min Storytel Reader kommit! Spännande! Jag har laddat ner några böcker och ska köra igång med att använda den. Återkommer med tankar när jag prövat den ett tag. Så här initialt känns den lite "billig" och plastig i sin utformning, men lätt och i lagom storlek. Vad tycker ni andra som är igång med era?

torsdag 9 augusti 2018

Konsten att hålla sig flytande


I Konsten att hålla sig flytande av Libby Page får vi möta Kate som är nyinflyttad i Brixton och varken trivs eller mår så särskilt bra. En dag får hon i uppgift av sin chef på Brixtons lokala tidning att göra ett reportage om utomhusbassängen som är nedläggningshotad. Då får hon intervjua Rosemary och livet förändras, kan man lite förenklat säga.

Konsten att hålla sig flytande är en underbar feelgood om livet. Om vänskap och om att kämpa för det som är viktigt. Själv blev jag sugen att åka till badhuset... Väldigt mysig bok! Det verkar vara Libby Pages debutbok och jag hoppas verkligen att hon är på gång med nästa, för den vill jag absolut läsa.

tisdag 7 augusti 2018

Helvetet jag kallade kärlek


Först när jag började läsa Helvetet jag kallade kärlek visste jag inte att Lena Bivner skrivit en självbiografisk roman. Något jag förstod allt eftersom. Lena berättar en del av sin livshistoria, kärleken till en man som psykiskt misshandlade henne. En fruktansvärd historia som hon berättar rakt upp och ned.

Jag blir irriterad på Lena som inte lämnar Peter. Hon har möjligheten många gånger, hon sätter sina barn åt sidan, hon får råd av terapeuter och vänner, men ändå stannar hon kvar. Och det är så det är. Vi kan alla hamna där, men ändå irriterande.

En bok som stannar kvar i mitt minne och har gett mig stora insikter om psykisk misshandel. Hur det känns och hur det är. Ett helvete som jag inte kallar kärlek.

lördag 4 augusti 2018

Läsplatta beställd!


Äntligen, efter långt och mycket velande, ha jag beställt en läsplatta! Det blev en Storytel Reader. När jag granskade de olika alternativen så var det det som jag tror passar mig bäst eftersom jag har ett Storytel-abonnemang. Men det finns inget alternativ som är fulländat, det finns inte i dagsläget.

Det ultimata vore en läsplatta som innehåller:
- Möjlighet att läsa från ett abonnemang, typ Storytel.
- Möjlighet att läsa böcker som man får via mail, e-pub-filer. För att exempelvis kunna läsa recensionsex som kommer via mail.
- Möjlighet att låna e-böcker från biblioteket.

Vi får väl se om något sådant dyker upp i framtiden. En annan nackdel med Storytel-readern är att den inte har något skydd som man kan köpa till utan man får leta bland andra märken. Det är faktiskt lite märkligt, då jag tror att de flesta av oss vill ha ett fodral till för att kunna ha den i väskan utan risk för skador. Det vore ännu en inkomst för Storytel att sälja ett sådant också, samtidigt som det skulle vara toppen för oss kunder.

Jag tror att min kommer att levereras under nästa vecka. Det ser jag fram emot!

torsdag 2 augusti 2018

Den du älskar


Efter ett tips på Instagram läste jag Den du älskar av Jennifer Weiner, via Storytel som e-bok i min iPad. Funkade sådär, men jag kunde läsa boken i allafall med visst krångel.

Hur som helst, Den du älskar, handlar om Rachel och Andy som möts som barn på på ett sjukhus, glömmer inte varandra, möts igen och kärlek uppstår. Det är dock inte så enkelt, många olikheter i både uppväxtvillkor och livsval. Jag ska inte skriva mer, jag tror att det är bäst om man inte vet så mycket innan man läser boken.

Berättelsen i sig var bra, men jag tycker att det är lite väl många böcker den senaste tiden som har samma koncept. Kärlek uppstår, man skiljs sedan och möts ett flertalet gånger under livet pga olika hinder och livsval. Men visst är det underhållande läsning!

tisdag 31 juli 2018

Det förlorade barnet


Nu, en lång tid efter att jag läste den första delen i Elena Ferrantes Neapel-svit, har jag nu läst den fjärde och sista delen; Det förlorade barnet. Många verkar ha läst alla fyra böckerna i ett svep, men själv har jag behövt lite luft mellan varje del även om jag tyckt mycket om böckerna.

I den här fjärde boken får vi följa Lila och Elena från medelålder till yngre pensionsålder. I medvind och motvind. Långa stunder i berättelsen är jag riktigt irriterad på Elena, hur hon prioriterar bort sina barn. Sådant gör mig galen. Ibland skriver Ferrante långrandigt, då skumläser jag lite. Men i det stora hela är det riktigt intressant och bra. Jag tycker mig nu veta ganska mycket om Neapel, men inte blir jag särskilt sugen att resa dit. Sista kapitlet ger mig också många frågor som jag antar att det inte finns några svar på, men gärna skulle ha velat diskutera i tex i en bokklubb. Jag får nu kolla i era bokbloggar vad ni skrivit om denna bok!

torsdag 26 juli 2018

Marionetten


Jag har fått äran att läsa Louise Björnlunds debutbok Marionetten som kom ut för ett tag sedan. Det är en kriminalroman som utspelar sig runt Utö i Stockholmsskärgård, vilken passar extra bra så här sommartid då alla drömmer om kusten.

Här träffar vi Kina, som arbetar som skärgårdsguide, men också av någon outgrundlig anledning hjälper polisen i sitt arbete då och då. Kanske för att hon känner de flesta ute på Utö. Vilket är den enda minuset med boken, att Kina hjälper polisen. Liknande kör Camilla Läckberg med i sin Fjällbacka-serie och det känns så oseriöst att ha privatpersoner som snokar och hjälper polisen. Det irriterar mig alltid när jag läser böcker som lägger upp intrigen på det sättet.

I övrigt är det en spännande och välskriven kriminalroman som håller mig på halster genom hela boken. Inte heller kan jag lista ut vem mördaren är! Sånt uppskattas! Min gissning är att Louise Björnlund snart är etablerad på den svenska kartan över kriminalromanförfattare och önskar henne lycka till med sitt skrivande. Jag ser fram emot bok nummer två och hoppas att inte Kina får en så stor roll i polisarbetet.

tisdag 24 juli 2018

Småstadspuls


Ännu en nyutgiven feelgood-bok med lockande framsida är Småstadspuls av Karin M. Karlberg. Här får vi följa flera karaktärer i den lilla staden Sandköping. En småstadsidyll där både det ena och det andra lurar bakom hörnet. Inte så oskyldigt som man kan tro vid första ögonkastet.

Jag tyckte om själva orten och karaktärerna, men har svårt för när man lägger in en "spänningsroman" i en feelgood. För mig är inte genrerna förenliga utan blir bara icke trovärdigt åt båda hållen. Det mysiga förtas och jag blir bara irriterad. Men däremot tror jag att Karin M. Karlberg skulle kunna skriva en riktigt mysig feelgood framöver, bara hon låter bli "spänningen".

lördag 21 juli 2018

Nej och åter nej


Då och då försöker jag beta av de nominerade böckerna till Årets bok 2018 och där finner vi Nej och åter nej av Nina Lykke. Jag tror faktiskt inte att jag valt att läsa denna annars och kanske är det lika bra. Nu känns det som att jag svär i kyrkan, då alla hyllar denna bok. Och visst är den bra på sitt sätt.

Jag dras verkligen med i Ingrid och Jans förhållande. Deras känslor och tankar är väl beskrivna och det är bra att berättelsen berättas ur flera perspektiv, inte bara en röst. Men den är så deprimerande! Jag känner hur mitt humör blir sämre och sämre ju mer jag lyssnar på den och till slut lyssnar jag bara klart för att bli färdig. Något som jag sällan gör numera, men jag ansträngde mig särskilt då den var nominerad till "Årets bok". Så välskriven eller ej, Nej och åter nej, får inte min röst till årets bok. Jag vill inte läsa böcker som gör mig så nedstämd.

torsdag 19 juli 2018

Konsten att bevara en hemlighet


För första gången läser jag en bok av Sarah Morgan på svenska som är inbunden och inte en pocket. Kanske har bokförlaget känt att Konsten att bevara en hemlighet är extra bra så den är värd att få bli inbunden först? Jag vet inte. Men bra är den. Sarah Morgans bästa, utan tvekan.

Här får vi möta de två systrarna Lauren och Jenna och deras mamma Nancy samt Laurens dotter Mack. Relationerna dem emellan är komplicerade. Det finns många hemligheter och de har inte varit bra på att prata med varandra, vilket varit jobbigt för dem alla.

På omslaget står det att det är en romancebok, men jag skulle nog hellre kalla den en relationsroman faktiskt. Jag tycker att det är relationerna mellan dessa kvinnor som står i fokus och inte kärleken till männen. Hur som helst är det en bok att svepas med i och förföras av. Dessutom utspelas större delen av handlingen på New England-kusten i USA. Det måste man ju bara älska! Kan jag få hyra ett hus till nästa vecka, tack?!

Har ni varit tveksam till Sarah Morgan tidigare, kan jag varmt rekommendera denna bok. Typ som Nora Roberts när hon skriver som bäst. Läs och njut!

tisdag 17 juli 2018

Silvervägen


Stina Jacksons debut Silvervägen överraskade mig helt. Jag hade inte läst så mycket om vad boken skulle handla om innan utan började läsa förutsättningslöst och blev slukad av berättelsen.

Läraren Lelle förlorade sin dotter för tre år sedan. Hon väntade på en buss och sedan var hon spårlöst borta. Tre år har gått och Lelle letar fortfarande, för han tänker att någonstans finns hon. Samtidigt får vi möta Meja som flyttar till Glimmersträsk med sin mamma till en man som mamma träffat via nätet och nu ska börja ett nytt liv hos.

En spänningsroman som är svår att släppa. Man måste bara få veta hur det ska gå. Finns Lelles dotter vid liv någonstans? Varför får vi möta Meja och hennes mamma? Hur ska berättelserna gå ihop?
Extra plus för en bok som utspelar sig i Norrlands inland. Nu ser jag verkligen fram emot nästa bok av Stina Jackson, hur ska den bli när debuten är så här bra?!

lördag 14 juli 2018

Topp 2018 - Maj

Annabelle - Lina Bengtsdotter
Italienska nätter - Katherine Webb

torsdag 12 juli 2018

Julia och Jack


Julia och Jack  är Anna Lönnqvists senaste roman och handlar om Julia, mest Julia. Och så lite om Jack och Rickard. Julia är tillsammans med Rickard och de är i New York på resa, en kärleksresa. Den resan blir inte som Julia tänkt sig innan. Dels stöter de ihop med Jack, Julias expojkvän, med flickvän och utöver det så händer det saker mellan Julia och Rickard.

Återigen har Anna Lönnqvist skrivit en fantastiskt bra relationsroman. En riktig bladvändare, med både förväntade och oanade vändningar. Förutom det fina innehållet i boken är ju också omslaget otroligt vackert. Nu ska man ju inte döma hunden efter håren sägs det, men här stämmer omslag och innehåll bra. Snyggt och intressant!


tisdag 10 juli 2018

Stormsystern


Vilken fantastisk serie Lucinda Riley skriver! Först läste jag De sju systrarna och nu Stormsystern. En bok om varje syster ska det bli! Konstigt nog så är det bara sex systrar just nu... Hur som helst så är det så att den schweiziske miljardären Pa Salt adopterat sex flickor och gjort dem till systrar. Döpta efter de sju stjärnorna i Plejarderna.

I Stormsystern får vi följa den andra systern Ally som begåvats med både att vara en duktig seglare samt flöjtist. När Pa dör blir Ally förtvivlad och efter att ha läst sitt brev från honom, så är hon inte intresserad av att leta reda på sitt förflutna. Hon är nöjd med det hon har och är.

Efter två fantastiska böcker är jag väldigt intresserad av att läsa nästa, och ser fram emot Skuggsystern som ges ut i september. Längtar!

En otroligt fin romansvit! Läs, läs och läs!

söndag 8 juli 2018

Visst är det kul när...?


Visst är det kul när författare bemödar sig att skriva en rad eller två när man skriver något om deras böcker på instagram? Jag tycker det är så roligt att få en hälsning. It makes my day:)!

lördag 7 juli 2018

Första halvåret 2018 - En rejäl överraskning!!

Ojojoj, så förvånad jag blev när jag räknade igenom hur många böcker jag läst under det här första halvåret. 53 stycken! Det måste vara rekord. Men min läslust har varit stor under våren och jag har dessutom lyssnat på en del ljudböcker.

Den som stannar, den som går - Elena Ferrante
Här och nu - Eva Ludvigsen
Kyssar i New York - Sarah Morgan
Näktergalen - Kristin Hannah
Frågor jag fått om Förintelsen - Hedi Fried
Bränn alla broar - Siri Helle
Ett öga rött - Jonas Hassen Khemiri
Sommaren hon återvände - Kristin Hannah
Bakom din rygg - Sofie Sarenbrant
Mannen i mitt liv - Jane Green
Min hemlighet - Petter Stordalen
Louise - Mikaela Bley
Allt du önskar - Kristin Emilsson
Kvinna utan minne - Petter Lidbeck
Grejen med kärlek - Julie James
Himlen tillhör oss - Luke Allnutt
Alla hjärtans mirakel - Simona Ahrnstedt
Grindvakterskan - Elvira Berg
Den stora utställningen - Marie Hermansson
Arthur Peppers diskreta charm - Phaedra Patrick
Pojken i randig pyjamas - John Boyne
Himmelsdalen - Marie Hermansson
Torsdagarna i parken - Hilary Boyd
Mindfulness för losers - Christoffer Holst
Förbannade kärlek - Colleen Hoover
Bakom stängda dörrar - B.A Paris
Bokhandeln på Riverside Drive - Frida Skybäck
Återstoden av dagen - Kazuo  Ischiguro
Chokladägget - Mia Ahl
Allra käraste syster - Susan Mallery
Det hemliga rummet - Swedenmark/Wennström
Gröna fingrar sökes - Annika Estassy
Oväntade resan hem - Carmel Harrington
Mörkt motiv - Louise Penny
Mellan himmel och hav - Anna Fredriksson
När dag blir natt - Nora Roberts
Annabelle - Lina Bengtsdotter
Hur du blir Parisisk var du än är - Berest mfl.
Eldjägarna - Mons Kallentoft
Italienska nätter - Katherine Webb
Brutna små regler - Christina Schiller
Sommar i Hamtons - Sarah Morgan
Mellan dig och mig - Catherine Isaac
I fel sällskap - Viveca Sten
Sommar på den lilla ön i haven - Jenny Colgan
Kvinnan i fönstret - A J Finn
Husdjuret - Camilla Grebe
Vi som älskade - Renée Carlino
På öppet hav - Nora Roberts
Ett mörker mitt ibland oss - Mari Jungstedt
Alltid din dotter - Caroline Säfstrand
Mitt hjärtas oro - Malou von Sivers
Till flickorna i sjön - Elin Olofsson

torsdag 5 juli 2018

Risk för regn


Anna Fredriksson gör det gång efter gång, skriver fantastiska berättelser. Risk för regn är en kortroman som jag lyssnat på via Storytel och den handlar om ett par som träffat varandra efter 50. Båda har så klart ett bagage med fd:or och barn och nu ska de finna ett nytt liv tillsammans samtidigt som de önskar att de blir omtyckta av respektives barn.

Lena och Staffan ska ut på roadtrip. Efter tre månader tillsammans vill de träffa varandras barn och åker en långhelg till dem. Att de är olika varandra visst de redan, men det blir än mer tydligt när de besöker barnen.

En kort berättelse som gärna kunnat få vara mycket längre, men en fantastiskt bra berättelse ändå. Tänkvärt och bra! Jag har tänkt på Risk för regn flera gånger efter att jag slutat lyssna. Kommer att tänka på olika händelser och kloka tankar. Lyssna/läs och njut!

tisdag 3 juli 2018

En sommar i Brighton


Nu har Lucy Diamond kommit ut med en ny bok på svenska, En sommar i Brighton. Det är inte en uppföljare av strandcaféet utan en helt ny bok. Del 2 om strandcaféet kommer i oktober. Det är något att se fram emot!

Här kommer vi in i ett hyreshus i Brighton där det bor tre hyresgäster som vi får följa i deras vardag. Det är Rose som jobbar på en restaurang, men får inte ägna sig åt matlagning som hon älskar. Det är Georgie som följt med sin pojkvän till Brighton för att han fått ett drömjobb, själv vill hon skriva och söker jobb inom det. Sedan har vi Charlotte som flytt för att komma över en stor sorg och bara "finns" utan att leva. Sedan finns det ett par till som exempelvis den härliga franska damen Margot. Dessa kvinnor börjar lära känna varandra och samtidigt förändras deras liv.

 Mina tankar kring En sommar i Brighton är verkligen dubbla. Å ena sidan tycker jag mycket om upplägget, storyn och alla hyresgästerna. Å andra sidan tycker jag att berättelsen är lite platt, kunde varit ännu mer feelgood och mysig. Så jag vet inte. Det blev inte det "wow" som jag hoppats på, men jag ser sååå mycket fram emot Lucy Diamonds nästa bok på svenska Snöfall över strandcaféet. Då tror jag att Lucy Diamond är tillbaka i sitt esse igen!